Se alla

Kräver att könsseparata badtider upphör

Offentligt finansierad ojämställdhet och segregation i de kommunala baden

Tisdag 21 februari 2017

Västerås kommunala bad har sedan några år tillbaka tillämpat könsdelade badtider, ett direkt misslyckande när det kommer till jämställdhet och integration. Vi kan inte acceptera att Västerås stad hänvisar kvinnor till separata utrymmen och således tar bort hennes rätt att vistas i offentliga utrymmen på samma villkor som män. Detta är synnerligt oacceptabelt då man hänvisat till religiösa och kulturella skäl.

Till Västerås kommunfullmäktige

Motion om könsseparerade badtider i kommunens verksamheter

Sedan några år tillbaka tillämpar de skattefinansierade, kommunala baden i Västerås en ordning att skilda badtider erbjuds kvinnor. Frågan har under hösten 2016 uppmärksammats på nytt och Liberalerna har efterfrågat besked av kommunledningen utan tydligt svar. Inte heller har det gått att härleda denna riktlinje till ett politiskt beslut från ansvarig nämnd, Nämnden för idrott och friluftsliv i Västerås.

Arbetet för jämställdhet och integration i samhället är centrala delar för Liberalerna och frågor vi stridit för länge. Därför är det ett direkt misslyckande om kvinnor inte känner sig trygga i att kunna besöka de kommunala baden under ordinarie tid. Men i detta ärende har det även framkommit rent religiösa skäl till varför kvinnor inte tillåts bada tillsammans med andra och i synnerhet när män eller pojkar också finns i verksamheten.

Västerås stads badverksamheter kan inte ge efter för en sådan ordning med hänsyn till religiösa faktorer. De kommunala baden som drivs av Förvaltningen för Stöd, Fritid och Entreprenad, ska vara tillgängliga och öppna för alla invånare i staden, oavsett bakgrund, ålder och kön. Mot bakgrund av att verksamheterna idag faktiskt anpassat sin verksamhet för att erbjuda kvinnor separata badtider är det angeläget att reglerna ändras för att förbjuda detta.

Jag yrkar därför att Västerås kommunfullmäktige beslutar;

att Västerås stad inför ett förbud för könsseparerade badtider inom de offentligt finansierade baden.

Västerås den 29 november 2016,

Roger Haddad (L)