Se alla

Bostadspolitik – en viktig valfråga för Västmanlänningar

Måndag 16 juli 2018

 

Jesper Brandberg anser att blandade boendeformer motverkar segregation. Foto: Sveriges radio/ Sandra Fonnisson

Kommunalrådskandidaten Jesper Brandberg (L) intervjuvas av P4 Västmanland om segregation och bostadspolitik. För att lyssna på intervjun, klicka på följande länk.

Bjurhovdagatan är en tydlig skiljelinje mellan två väldigt olika bostadsområden. På ena sida Bjurhovda. På andra Brandthovda. De som inte har god ekonomiska förutsättningar och de som har.

En opinionsundersökning som P4 Västmanland gjort visar att länsborna tycker att det är viktigt att jobba för att minska segregationen. Bland annat är bostadspolitik en viktig valfråga.

– Bostadsbristen drabbar vissa grupper mer än andra. Att ha både hyresrätter och bostadsrätter är ett sätt att motverka bostadssegregation och så är det inte idag i vissa stadsdelar, säger Jesper Brandberg från liberalerna.

På Bjurhovda bor tre fjärdedelar i lägenhet och stadsdelen har bland de lägsta priserna i Västerås på bostadsrätter utöver dom hyresrätter som finns. På Brandthovda bor de flesta i hus och är ett av Västerås dyraste områden medan Bjurhovda har en blandning av förhållandevis billiga bostadsrätter.