Se alla

Liberalernas kommunalrådskandidat Jesper Brandberg porträtteras

Lördag 14 juli 2018

”Viktigt med historia”. Jesper Brandberg lyfter fram att han tycker det är bra att Liberalerna Folkpartiet ”inte har några lik i garderoben” som han beskriver det. ”Det känns viktigt att kunna känna sig stolt, både när man tänker dåtid och framtid.” Foto: Sofie Tejre
”Jag är van att kunna påverka direkt – att vara oppositionspolitiker är precis tvärtom”

Han räds inte debatten, oppositionsrådet Jesper Brandberg. Han toppar nu Liberalernas lista till kommunvalet i Västerås. – Det var någon som frågade mig ”är det någonting du tycker är bra då?” Det är klart att jag tycker att mycket är bra i Västerås, men som oppositionspolitiker tycker jag att man har ett ansvar att granska majoriteten, säger han.

Det är i slutet av 2009 som den då 27-årige Jesper Brandberg bestämmer sig för att bli politiskt aktiv. Han är uppvuxen i Tillberga i Västerås i ett hem med föräldrar med två helt olika ekonomiska och politiska bakgrunder, och samhällsdebatten har alltid varit närvarande under uppväxten. Själv utbildade han sig till ekonom och blev så småningom arbetsledare, långt innan han hade en tanke på att bli politiker.

– Samhällsintresserad har jag varit ända sedan jag var ung, men jag var aldrig politiskt aktiv. Det var heller ingen av mina syskon, föräldrar eller far- eller morföräldrar som var det, berättar han.

Hur kom det då sig att de blev så för dig 2009?

– Jag var klar på universitetet, hade jobbat några år och varit ekonomichef för en av ABB:s affärsenheter i några år. Det hade tagit slut med dåvarande flickvännen och jag kände att jag hade en del fritid över. Så jag tänkte: nu om någon gång i livet passar det bra att göra en ideell insats för samhället.

I samma veva som den tanken väcktes hos honom meddelade domstolsverket att det var brist på nämndemän i tingsrätterna runt om i landet, och Jesper Brandberg tänkte att det kunde vara något som skulle kunna passa honom. Och eftersom nämndemän i Sveriges domstolar utses av kommunfullmäktige fick han vända sig till ett politiskt parti.

– Jag visste att jag var mittenväljare, hade röstat lite olika. Jag kontaktade lite olika partier och fick ett schysst bemötande av Folkpartiet (Liberalernas tidigare namn reds. anm). På den vägen var det, berättar han.

– Jag tror på en fri ekonomi och konkurrens samtidigt med ett socialt ansvarstagande. Sen gillar jag också att det är ganska högt i tak i partiet och att alla inte alltid behöver tycka likadant. Så kanske det inte är i andra partier heller, men jag brukar tänka att om man inte tvingar alla att tycka likadant och tillåter en intern opposition så är det alltid någon som talar om högt och ljudligt om man är på väg att gå åt fel håll.

Inför förra valet 2014 stod Jesper Brandberg som nummer fem på listan till kommunvalet, och efter valet fick han en plats i Västerås kommunfullmäktige.

2015 avled hastigt Ragnhild Källberg, som var oppositionsråd och Liberalernas gruppledare i Västerås. Efter hennes plötsliga bortgång tog Jesper Brandberg över en del av hennes uppgifter, till en början tillsammans med en kollega, men så småningom själv. Sedan cirka ett år tillbaka har han tjänstledigt från sitt arbete och är oppositionsråd på 70 procent.

Hur har det varit, att vara politiker på heltid?

– Det har varit skönt att det aldrig har varit riktigt heltid, att jag fortfarande har ett ben kvar i näringslivet. Jag kommer från industrin, har varit chef nästan hela mitt yrkesliv. Jag är van att kunna påverka direkt och att det händer saker hela tiden. Att vara oppositionspolitiker är precis tvärtom. Man får inte bestämma så mycket för man sitter i opposition och i kommunen tar allt jättelång tid.

Du har varit väldigt aktiv det senaste året. Du har en blogg, du skriver många insändare, och ofta är det majoritetens arbete som får kritik. Kan du själv uppleva att det blir för negativt?

– Ja, det kan jag. Det var någon som frågade mig ”är det någonting du tycker är bra då?”. Och det är väl ett tecken på det du säger, att en del uppfattar att jag bara klagar. Det är klart att jag tycker att mycket är bra i Västerås, men samtidigt är det så att under den här mandatperioden förvaltar jag ett förtroende från 8 000 personer som har röstat på vårt parti, som förväntar sig att jag kritiskt ska granska majoriteten. Som oppositionspolitiker tycker jag att man har ett ansvar att göra det.

Skola, äldreomsorg och stadsbyggnad är de tre huvudfrågorna för Liberalerna i Västerås när de går till val i höst. Skolpengen vill man höja, och pengarna vill de till exempel ta från kommunens förlusttäckning för flygplatsen.

Skulle det bli aktuellt med en majoritet från Liberalerna är det också utifrån de tre huvudfrågorna man vill välja samarbetspartner.

– Hamnar vi i ett läge där vi ska vara med och styra staden så handlar det om vilken politik som blir på de här tre områdena. Det är såklart viktigt med vilka man regerar, men det är också viktigt vad sakpolitiken har för innehåll, säger Jesper Brandberg.