Se alla

L: Samband mellan låga anslag och låga skolresultat

Onsdag 27 september 2017

I en debattartikel den 4 juli inleder majoritetsstyret i Västerås att ”Vi har stora utmaningar inom skolan i Västerås, vi tar dessa utmaningar på största allvar.” Verkligen? I kommunfullmäktige har vi under våren fått höra att nu skall vi satsa på skolan, och då främst grundskolan. Så vi i Liberalerna hade stora förväntningar när S-styret släppte sin budget för 2018. Men vad blev resultatet? Med bestörtning läser vi att den enda satsning som görs är på höjda lärarlöner. Denna satsning är dock så liten att den äts upp av de besparingar som skall genomföras i verksamheterna. Detta anser inte vi är att ta ansvar!

Vi anser att små barngrupper i förskolan är viktigt för att säkra kvaliteten och tryggheten i förskolan. Att, som majoriteten nöja sig med höga nöjdhetstal, anser inte vi är tillräckligt! Idag ser vi att barngrupperna i förskolan ökar och att personalen på förskolan inte hinner med barnen som de skulle vilja. Barngrupperna har bara de senaste åren ökat från 14 barn per avdelning till dagens 16. Snittet i riket ligger på 12,8. Detta tycker majoriteten är att ta ansvar!

Grundskolan är helt avgörande för att eleverna skall vara framgångsrika och utvecklas i sin fortsatta skolgång, och senare i arbetslivet. I grundskolan läggs grunden för framtiden. Västerås utmärker sig numera som en av landets sämsta grundskolekommuner i flera oberoende mätningar. Trots detta blir det ingen extra satsning på grundskolan!

Kunskapsresultat faller, ersättningen till våra grundskolor i form av skolpeng är en av de lägsta i landet och antalet behöriga lärare i våra skolor sjunker. Detta tycker majoriteten är att ta ansvar! För oss i Liberalerna är det uppenbart att låga anslag och låga resultat har ett samband. Därför var det självklart för oss att den största satsningen i vår budget för 2018 var att höja skolpengen, genomföra en extra satsning på socialt utsatta skolor, höja lärarlönerna ytterligare och genomföra en kompetenssatsning för våra lärare och rektorer som dagligen, trots knappa resurser, genomför underverk ute i verksamheterna.

Majoriteten skriver följande att ”Nyckeln till dörren in på arbetsmarknaden är en gymnasieexamen. Utan den är risken mycket större att hamna i arbetslöshet.” Inom gymnasieskolan ser vi dock att allt fler elever väljer att avsluta sin utbildning i förtid. Detta är något som måste tas på allvar genom hela skolsystemet. Trots detta tillförs inga extra resurser till grundskolan och gymnasieskolan! Detta anser majoriteten är att ta ansvar!

Vi i Liberalerna vill kunna ge våra elever och våra föräldrar en högkvalitativ gymnasieskola med ökade resurser direkt ute i verksamheterna. Att då, som majoriteten, lägga stora resurser på att starta Hotell- och turismprogrammet samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet i nuvarande Mälarhotellet ser inte vi som rätt prioriteringar. Majoriteten gör detta trots vikande elevunderlag och på bekostnad av andra elever på gymnasiet som får betala denna vågade och kostsamma ombyggnation.

Majoriteten fortsäter att lova runt, men håller än så länge tunt. Att som majoriteten påstå att ”Vi tar utmaningarna inom skolan på allvar och satsar nu för att möta dessa” är inget annat än tomma ord! ”Alla barn skall nå kunskapsresultaten i skolan” brukar majoriteten i Västerås säga, och där är vi helt överens. Men då måste även majoriteten kunna prioritera och tillskjuta medel till skolan. Det är inte godkänt att vara bland de kommunerna med sämst ersättning per elev i grundskolan.

Debattartikel, VLT 19 augusti 2017