När ska äldrenämnden i Västerås sluta att bryta mot lagen?
Äldrenämnden har mörkat viktiga fakta
Fredag 24 februari 2017
Majoriteten i äldrenämnden, under ledning av S och KD, har beslutat att de som inte accepterar det andra erbjudandet om plats på äldreboende ska ”få sitt biståndsbeslut omprövat”. I klartext: flytta ut till den stadsdel där kommunen bestämmer att du ska bo, annars slängs du ur kön!
Liberalerna kommer att kämpa med näbbar och klor för att detta frihetsfientliga beslut från äldrenämnden ändras.
Det är ingen nyhet att äldreomsorgen i Västerås är i kris. I VLT har vi kunnat läsa om långa köer till äldreboenden och hemtjänstpersonal som tvingas kissa i skogen för att hinna runt till alla äldre.
Från Liberalerna har vi gång på gång framfört kritik och ställt frågor kring dessa missförhållanden. Även allmänheten, som Gunnar Björklund, har framfört likartad kritik. Men svaren från S-styrets ledande äldrepolitiker lyser oftast med sin frånvaro.
Eftersom vi anser att både vi och allmänheten har rätt att få svar, upprepar vi våra frågor till Solveig Nilsson (S) och Elisabeth Wäneskog (KD), ordförande och vice ordförande i Äldrenämnden:
• Sedan många år är det tydligt att platsbristen på äldreboendena förvärras. Ändå har det inte initierats ett enda nytt bygge av äldreboende i Västerås sedan S tog makten 2010. Tvärtom har S-styret stängt ett välfungerande äldreboende, Gude, år 2015 – just det år när bristsituationen exploderade. Varför har majoriteten agerat så?
• Äldrenämndens majoritet (S+MP+C+KD) har valt att kraftigt minska friheten för de äldre att välja till vilket äldreboende man vill flytta. I efterhand har vi förstått att Västerås stads jurister tydligt hade gett rådet att inte införa den nya regeln.
Socialstyrelsen är också tydlig med att regeln är olaglig. Men när Äldrenämnden skulle besluta om den nya regeln i juni undanhölls ledamöterna denna information. Varför fanns informationen från juristerna och Socialstyrelsen inte med i underlaget inför Äldrenämndens beslut?
• Äldrenämndens majoritet har försvarat sitt olagliga beslut med att flera andra kommuner också infört dessa begräsningar i valfriheten. Den 11 januari frågade vi Solveig Nilsson och Elisabeth Wäneskog i VLT vilka dessa kommuner är. Vi upprepade frågan ansikte mot ansikte i fullmäktige den 2 februari. Hittills har Nilsson och Wäneskog vägrat svara. Vi upprepar nu frågan igen – vilka andra kommuner avses?
• Alla viktiga beslut som avser äldre ska tas upp till diskussion i Kommunala pensionärsrådet (KPR) innan avgörande. Men brådskan att införa begränsningarna i valfriheten för äldre var så stor att äldrenämndens majoritet struntade i KPR. Varför?
• När kommer de olagliga reglerna som begränsar äldres möjlighet att välja äldreboende att tas bort?
Vi kommer att upprepa dessa frågor tills vi får ordentliga svar. Hittills har tystnad varit S-styrets strategi, men det duger inte.
Jesper Brandberg (L) oppositionsråd
Bengt-Åke Nilsson (L) ledamot i äldrenämnden