– Du kan alltså bo på Rönnby och få en placering på Bäckby. Tackar du då nej, då åker du ur kön och får göra en ny ansökan, säger Anna Lundberg, ledamot i förskolenämnden för Liberalerna.
– Jag tycker att det är helt förfärligt. Det är inte att ha medborgarna i centrum och tänka utifrån föräldrarna vad de vill utan det här är ett systemtänk, och det är fel tycker jag, säger Anna Lundberg till P4 Västmanland.
I kön till den kommunala förskolan i Västerås är det enligt reglerna så att det inte är hur länge du stått i kö som räknas utan från vilket datum du ansökt om att få förskola, och så kommer det att vara även i fortsättningen.
Men från den första januari kan man inte som förälder stå kvar i kön när man väl fått ett erbjudande, då måste man istället skriva en helt ny ansökan om man inte är nöjd.
Tidigare har det gått att tacka nej till en erbjuden plats två gånger och ändå stå kvar i kön, eller tacka ja till exempelvis ett andra- eller tredjehandsalternativ och ändå stå kvar i kön till en förskoleplats som man hellre vill ha.
Motivet till att en majoritet i förskolenämnden vill ändra reglerna är att man menar att handläggningstiderna som det är nu kunnat dra ut på tiden i och med att man måste skicka ut fler erbjudanden till föräldrar som är kvar i kön.
Men liberalernas Anna Lundberg pekar på att det i underlaget till förskolenämndens beslut står att väntetiden nu kan bli längre för den som fått en förskoleplats men vill byta, i och med att man då måste göra en helt ny ansökan.
Hon tror inte att handläggningen kommer att bli enklare.
– Om du får ett erbjudande som inte motsvarar ditt önskemål, då får du ju göra en ny ansökan och det här kan du hålla på med tills dess du får det du önskar och det måste ju bli fler ansökningar att hantera, säger Anna Lundberg.