Se alla

Dags att prioritera barnen och lärarna

Liberalerna har nu presenterat vår skolbudget.

Tisdag 7 november 2023

Liberalerna har nu presenterat vår skolbudget. Vi avsätter närmare trettio miljoner mer än Socialdemokraterna på förskolan och skolan, inkluderat vår satsning på fler fältassistenter som vi vill rikta mot de högstadieskolor och gymnasieskolor som har ett akut problem med unga som riskerar hamna i kriminalitet. Västerås måste bli en attraktiv arbetsgivare för att locka fler behöriga lärare. Vi ger resurser så att skolor kan ha speciallärare när de inrättar särskilda undervisningsgrupper för elever som behöver erbjudas stöd i mindre grupp. Nytt är att vi vill rikta resurser för att höja rektorernas löner. Det framkom tydligt, oavsett hur många inlägg Socialdemokraterna försökte med, att de inte kommer avsätta en krona extra i ramen för nya skolreformer. De säger vidare att inga effektiviseringskrav åläggs. Men eftersom flera enheter redan i år går med underskott kommer detta stålbad att fortsätta. Vi menar att andelen obehöriga som lämnar grundskolan utan godkända betyg i alla ämnen borde om något vara en varningsklocka.

Grunden till allt lärande börjar tidigt och förstärks i förskolan. Det är viktigt att alla barn får chansen att delta i en pedagogisk verksamhet, så är inte fallet i dag, särskilt inte i socioekonomiskt tyngre områden. Här behövs uppsökande verksamhet där kommunen med hjälp av barnavårdscentralen har möjlighet att nå vårdnadshavarna till alla barn i åldern 3-5 år. I förskolan lär sig barnen att kommunicera med andra barn och vuxna. De lär sig empati och respekt för olikheter och andra kulturer. De lär sig sociala förhållningssätt, demokratiska värderingar och att stärka sin egen identitet. Barn är nyfikna att lära sig saker. Förskolans miljö ska utformas så att den stimulerar barnens fantasi och utveckling. En mycket oroande utveckling i Västerås är att utbildade förskollärare blir allt färre i förskoleverksamheten.

Liberalerna vill öka andelen förskollärare genom en bättre arbetsmiljö. Barngruppernas storlek måste minskas, möjlighet till planerings- och förberedelsetid och dokumentation måste läggas in på schemat. Det måste finnas fler karriärmöjligheter och framför allt högre lön. Barnskötare måste erbjudas möjligheter att höja sin kompetens och svenska språkkunskaper är ett måste i förskolan. Dessutom måste behovet av vikarier fungera så att personalen inte behöver arbeta med mindre bemanning, vilket leder till stressrelaterade sjukdomar. Liberalerna lägger här +9.8 milj. mer på förskolan än majoritetens budget. För oss är förskolan viktig, det är början till att ge barnen ett trygg.

2018 var Västerås en av de kommuner som la minst ekonomiska resurser av alla på skolan. Detta var vi i Liberalerna med och förändrade under förra mandatperioden genom att höja elevpengen och mer än halvera glappet till hur mycket genomsnittskommunen la på skolan. Den satsningen har nuvarande majoritet på två år näst intill utraderat genom sina besparingar. När nu kunskapsresultaten sjunker, frånvaron ökar, och antalet behöriga lärare i Västerås klassrum minskar, så hade Västerås skolor behövt en riktad satsning. När skolan behöver dra ner riskerar nämligen barn och unga att halka efter när de i stället för att skapa en bättre framtid behöver allt stöd de kan få för att klara grundskolan.

För att fler ska klara kunskapskraven i skolan vill vi från Liberalerna öka andelen behöriga lärare i klassrummen. När Västerås elever har lägre andel behöriga lärare än andra behövs satsningar. Inte minst därför att lärarlönerna i Västerås ligger bland de lägsta i landet. Vill vi att fler elever ska klara grundskolan med godkända betyg behöver vi helt enkelt fler behöriga lärare och därför föreslår Liberalerna en särskild satsning på lärarlöner, med en ökning på 15 miljoner kronor per år under mandatperioden.

 Roger Haddad (L)

Utbildningsnämnden

Anna Lundberg (L)

Grundskolenämnden

Birgitta Åkerberg (L)

Förskolenämnden

Publicerad VLT 231103