Se alla

Socialdemokraternas politik ökar äldres ensamhet

– stoppa nedläggningen av servicehusen!

Onsdag 8 november 2023

Svar på inläggen ”Moderaterna: Tomma löften av Liberalerna”, VLT den 24 oktober, och ”Svagt av L och PRO”, VLT den 27 oktober.

Av Anna Nordin (M) anklagas vi för att misskreditera Moderaterna. Vårt svar är att vi eftersträvat besked från Socialdemokraterna om skälet till varför partiet övergivit försvaret för servicehusen. En fråga vi upprepat sedan sensommaren, men utan svar. Istället kliver Anna Nordin in och ger sitt försvar för det socialdemokratiska sveket.

Anna Nordins linje är att lägga ner funktionsdugliga servicehus för att ta bort de som i dag finns och omvandla byggnaderna till trygghetsboenden. Inte en enda som vi träffat den senaste månaden önskar detta. Servicehusen erbjuder inte bara omsorg och omvårdnad, utan även tryggheten med att veta att det finns tillgång till personal dygnet runt. Till detta ska inte glömmas de viktiga sociala aktiviteterna. Denna kombination erbjuds endast av servicehusen, det om något är trygghet. Med precision är det just denna uppskattade boendeform Socialdemokraterna och Moderaterna, tillsammans med de övriga partierna, just stoppat intag till.

Den 23 augusti skriver Anna Nordin att de som i dag bor på servicehus så långt möjligt ska kunna fortsätta bo i servicehus. Alltså inte ens ett löfte att de som fått ett biståndsbeslut om plats på servicehus ska kunna lita på att detta gäller även i framtiden.

Signaturen NLR är kritisk mot att information om manifestationen före äldrenämndens olyckliga beslut inte spreds tillräckligt. Vi är glada att många hörsammade inbjudan till manifestationen, men beklagar att den inte nådde alla som önskade delta.

Vi som önskat att beslutet om intagningsstoppet till servicehus inte kommit till stånd kan notera att vi förlorade första ronden. Men de nedläggningshotade funktionella servicehusen står kvar och vi kommer att fortsätta kampen för att funktionella servicehus ska fortsätta vara servicehus.

Roger Haddad (L)

Oppositionsråd 

Jacob Axelson (L)

Ledamot i äldrenämnden

Bengt-Åke Nilsson (L)

Tidigare ordförande äldrenämnden

Läs artikeln på VLT