Se alla

Skolbesparingarna måste upphöra och våldsspiralen brytas

Roger Haddad skriver om Liberalerna Västerås budget 2024

Torsdag 26 oktober 2023

Liberalerna lägger i dag en budget med fokus på förskolan och skolan. Det är beklagligt att inget annat parti förmår priorirtera detta lika högt ekonomiskt som vi gör.

Skolan har genomgått omfattande besparingar, lärarnas arbetsmiljö är kritisk, detta måste stoppas. Därför ger vi de pedagogiska verksamheterna den största ökningen i förslaget.

All pedagogisk personal på förskolan måste behärska det svenska språket, vi prioriterar därför en språksatsning och fortbildning. Alla barn, oavsett stadsdel eller hemförhållanden, måste erbjudas en bra verksamhet i förskola för en bra uppväxt, trygghet men också språkutveckling. Här brister det när barnen inte alltid möter behöriga förskollärare.

Vår budget som lyfter skolan och tryggheten stannar inte vid en rubrik. Vi har ambitioner medan styret inte avsätter en krona extra till skolreformer nästa år. Vårt fokus ligger på kvalitet och höjda kunskapsresultat. Dagens skillnader i kvalitet och tillgång på utbildade behöriga lärare bidrar till att elever inte får samma chanser och förutsättningar.

Vi vill genomföra en lärarlönesatsning och föreslår 15 mkr till höjda lärarlöner i grundskolan för att behålla de bästa, men också locka fler behöriga lärare. Det är i dag inte ovanligt att många elever undervisas i matematik av personal som saknar behörighet. Matematikämnet är också det ämne som flest elever saknar godkända betyg i, det måste vi ändra på.

Otryggheten i Västerås ökar. Vi kommer aktivt lyfta behovet av tryggare stadsdelar och avsätter 15 miljoner till åtgärder.

Till detta avsätts riktade trygghetsåtgärder i skolan och genom fler fältassistenter inom socialtjänsten.

Vårt fokus på Bäckby ligger fast. Här har vi det absolut största problemet med löpande rekrytering av unga kriminella.

Men kriminaliteten har drabbat hela Västerås, det har vi sett den senaste tiden med skottlossningar och förekomsten av handgranater. Den här spiralen måste brytas eftersom den begränsar skötsamma västeråsares frihet, den bidrar till rädsla och att människor inte vågar bo i ett visst område.

Liberalerna kräver i budgeten att staden inrättar en avhopparverksamhet för unga som vill lämna den kriminella miljön, vilket saknas i dag. Svaret är inte gratis sommarkort på bussen eller lite föreningsbidrag som styret experimenterar med.

Liberalerna lägger en ansvarsfull budget där budgetutrymmet främst går till skola och trygghet. Västerås har potential att bli en attraktiv stad som lockar både företag, internationella etableringar och inte minst rätt kompetens som vi behöver, men våldsspiralen äventyrar allt detta.

Vi prioriterar äldreomsorgen i budgeten, för ökad kvalitet, för att värna valfriheten så att enskilda även i framtiden kan välja ett servicehus.

Liberalerna står inte bakom Socialdemokraternas avveckling av alla funktionella servicehus.

Roger Haddad (L)

Oppositionsråd i Västerås 

Publicerad i VLT 231026

Liberalernas budget 2024