Se alla

Liberalerna i Västerås presenterar Budget 2024

En budget för ökat kunskapsfokus och ett tryggare Västerås 

Torsdag 26 oktober 2023

Liberalerna har större ambitioner för att fortsätta utveckla Västerås. När skolan är satt på svältkur och när vi dagligen blir påminda om den allt grövre kriminaliteten i vårt samhälle krävs det reformer och en politik som kan se till att alla barn i förskolan får en bra start för att utvecklas i livet.

Skolan i Centrum: En Investering i Framtiden

Att alla elever ska få en god undervisning och det stöd de behöver för att uppnå kunskapsmålen. Att satsa på skolan är det viktigaste vi kan göra som förtroendevalda, men det är också det mest brottsförebyggande. Elever som hamnar utanför skolan riskerar hamna i långvarig arbetslöshet och/eller kriminalitet. Det senaste året med skjutningar och uppgörelser visar tydligt att förövare som offer oftast är barn i skolåldern. Detta är inget annat än ett misslyckande för samhället. 

Västerås politiska styre har tydligt visat att de inte prioriterar kärnan i välfärden: skolan och äldreomsorgen. Budgeten för 2024 saknar, precis som den förra, ambitioner och satsningar på skolan för att vända de sjunkande kunskapsresultaten.

Liberalerna står för en helt annan politik. Vi vill ta ansvar för ekonomin genom att behålla skattesatsen men göra tydligare prioriteringar. Vi tillför förskolan resurser för att öka andelen förskollärare, säkerställa att all pedagogisk personal i förskolan behärskar det svenska språket men också att skolan tillförs tillräckligt med resurser så att rektorer och lärare kan bedriva en skolverksamhet med hög kvalitet. Idag har vi svårt att rekrytera behöriga och ämnesbehöriga lärare. 

En Attraktiv Arbetsgivare: Lärarna Förtjänar Mer

Vi vill att Västerås blir en attraktivare arbetsgivare. Sjukfrånvaron ökar inom kvinnodominerade yrken, i synnerhet syns detta inom skolan och äldreomsorgen. Inom skolan är situationen så pass allvarlig att det inte ens går att få tag i behöriga vikarier som kan undervisa när en lärare är borta. Resultatet är att de som arbetar på skolan får ännu mer att göra. Socialdemokraternas avsaknad av en skolpolitik innebär att kringresurser tagits bort och att skolans verksamhet går in i nästa år med underskott, det gäller flera grundskolor och gymnasieskolor. 

Liberalerna kommer att säkra resurser i varje budget för att lärarna ska få bättre villkor. Vi vill höja lärarnas löner och i år vill vi genomföra en särskild satsning på rektorernas löner. 

Satsning på Trygghet

Tryggheten och studieron i skolan kräver insatser. Det senaste året har vi fått allt fler rapporter från oroliga rektorer och föräldrar om kriminaliteten som tagit sig in på högstadieskolor och gymnasieskolorna. Situationen på vissa skolor är akut och kräver tydlighet från politiken genom flere vuxna på plats, mandat för rektor att stänga av och omplacera elever som hotar och använder våld men också ett tydligare krav på vårdnadshavare att bidra till att respekten återupprättas för lärarna. 

Vi behöver förstärka de riktade insatserna genom fler fältassistenter på skolorna. Det är ett viktigt förslag i vår budget så också vikten av att införa en avhopparverksamhet för barn och unga som vill lämna den kriminella miljön. Västerås måste fokusera mer på trygghetsarbetet generellt. Såväl allmänheten som näringslivet drabbas när otryggheten ökar i vårt samhälle. Detta framkom tydligt i Svenskt Näringslivs senaste företagsranking där Västerås sticker ut negativt på denna punkt. 

Mångårigt Engagemang för Trygghet i Stadsdelar

Vi kommer fortsätta vår mångåriga kamp och engagemang för att öka tryggheten i stadsdelarna. Bäckby ska inte finnas med på Polisens lista över utsatta områden. Västerås måste växla upp arbetet för att locka och stötta fler etableringar och internationell kompetens. Här krävs ett bra mottagande, bra skolor med hög kvalitet och tillgång till goda kommunikationer till och från Stockholm. Vårt engagemang för ett nytt tågstopp på Finnslätten kommer fortsätta.

Förutom en stabil ekonomi och främsta prioritet på skolan och för ökad trygghet ser vi hur de styrande i Västerås missköter äldreomsorgen och rätten för äldre att kunna välja boende även i framtiden. Vi säkrar i denna budget dels resurser men inte minst en politik som värnar valfriheten oavsett om man vill söka sig till ett trygghetsboende, äldreboende eller ett servicehus. Styrets avvecklingsplan av alla servicehus måste stoppas. Funktionella servicehus måste finnas kvar. Liberalerna föreslår i investeringsbudgeten resurser för att servicehusen ska vara trygga även i framtiden. 

för Liberalernas fullmäktigegrupp, 

Roger Haddad (L)
Gruppledare och oppositionsråd

Liberalernas budget 2024