Se alla

Liberalernas Anna Lundberg skriver om skolvalet

Tisdag 28 november 2023

S säger en sak men gör en annan

I en tid där utbildningens kvalitet borde vara högst på dagordningen för Västerås politiker, har Socialdemokraterna i Västerås än en gång visat sin oförmåga att omsätta löften om likvärdighet till praktisk handling. Det senaste exemplet på detta är deras avslag på motionen om att införa ett gemensamt skolvalssystem.

Motionen är ett försök att öka skollikvärdigheten och underlätta för alla Västerås familjer att välja den skola som passar bäst för deras barn. Det är en rättvis idé som grundar sig i liberala principer om valfrihet och möjligheten till en bättre utbildning oavsett föräldrarnas ekonomiska ställning.

Skolvalet är ett sätt att öka mångfalden i utbildningen och ge föräldrar möjligheten att välja en skola som matchar deras barns behov och ambitioner. Det skapar en konkurrens om att erbjuda högkvalitativ undervisning och ett gynnsamt lärandeklimat. Men det är inte bara valfriheten som står på spel här, det handlar också om likvärdighet.

Det nuvarande systemet i Västerås är snårigt och tidskrävande. Medan ansökningar till kommunala grundskolor görs på ett ställe, har fristående skolor sina egna processer. Resultatet är en onödig byråkratisk kamp som försvårar för många familjer, särskilt de som kanske inte har tid eller resurser att navigera sig genom det. Socialdemokraterna säger sig vilja öka likvärdigheten i skolan, men deras ovilja att stödja en motion som skulle göra just detta är både beklagligt och motsägelsefullt.

Liberalerna föreslog att grundskolenämnden skulle arbeta för att skapa en gemensam skolvalsplattform, där både kommunala och fristående skolor inkluderas. Det är också något som diskuterats med friskolorna i staden och något många av dem är väldigt positiva till. Ett gemensamt skolval blir mer tillgängligt och mindre krångligt för alla västeråsare oavsett om de väljer en kommunal eller fristående skola. Det skulle innebära att alla har samma möjlighet att välja den bästa skolan för sina barn, oavsett ekonomisk situation.

Socialdemokraterna har konsekvent talat om att de arbetar för en ökad likvärdighet i skolan, men i stället för att ta konkreta steg mot detta mål, har de alltså valt att avvisa en motion som skulle göra verklig skillnad.

Det är dags för Socialdemokraterna att visa att de menar allvar med sitt engagemang för likvärdighet i Västerås skolor. Det är dags för handling, inte bara tomma ord, det är dags att sluta prata och börja agera.

Anna Lundberg (L)

Ledamot grundskolenämnden

Publicerad i VLT 28 november 2023