Se alla

Studieron i skolan måste förbättras

Torsdag 23 november 2023

Den senaste tiden har ett antal incidenter visat hur sårbart läget är på våra skolor, det som självklart borde vara en fredad plats mot hot, våld och stök, är inte det överallt.

Häromveckan fick insatsstyrkan agera på ett par skolor i Västerås, denna gång var det ett falsklarm. Men nästa gång kan det vara på riktigt.

För inte för så länge sedan knivrånades en hel gymnasieklass mitt under pågående lektion.

Liberalerna krävde redan i augusti i nämnden en åtgärdslista för hur tryggheten kan förbättras på våra skolor.

Tyvärr ser vi även att kriminella elever tar med sig problemen in på skolorna. Detta innebär risk att uppgörelser om pengar och narkotika genomförs på eller omkring skolorna. För att inte tala om rekryteringen av väldigt unga barn att begå allvarliga brott ute i samhället.

Flera av de grövsta brotten runt om i landet och här i Västerås har utförts av personer i skolåldern. Vi måste förstärka arbetet med fältassistenter ute på skolorna.

Att förhindra och förebygga brott är den viktigaste frågan just nu. Lärare, elever och skolpersonal – men också föräldrar måste alla känna att skolan är en trygg arbetsplats.

Till detta förekommer brister i studiero och trygghet i klassrummet.

Liberalerna har nyligen drivit igenom en ny utredning för att förbättra studieron i klassrummet och på skolan. Alla elever, oavsett om man har omfattande stödbehov eller är högpresterande och vill undervisas i högre studietakt drabbas när lektionerna störs av andra elever.

Arbetsmiljön för lärarna gör att många överväger att lämna yrket när vi skriker efter utbildade behöriga lärare.

Utredningen ska ta fram förslag på hur de disciplinära åtgärderna ska se ut samt hur rektorernas och lärarnas befogenheter kan öka.

En bra start är att vårdnadshavare här och nu tar ett större ansvar gentemot sina barn så att respekten för lärarna återupprättas, men också hela tiden lyfta värdet av en bra utbildning.

Roger Haddad (L)

Oppositionsråd

Publicerad i VLT 231122